You are currently viewing Mini lakás berendezése
Foto unplash

Mini lakás berendezése

Mini lakás maxi világítási lehetőségekkel!

Mini lakás berendezése is biztosítja számunkra a változatosságot, de itt a fényviszonyok adta lehetőségekkel kell élni, hisz nincs elegendő lehetőségünk a bútorok helyén változtatni.

A fény-árnyék, a sötét-világos olyan páros,

amivel élni kell, nem szabad kihagyni!

Az első benyomás, ha belépünk egy lakásba olyan, mint egy köszönés, nagyon meghatározó. Találjuk ki, hogy mi okozna a legnagyobb örömet az első pillanatban, amikor haza érünk, így ezt a látványt a fényviszonyokkal is hangsúlyozhatjuk!
A központi, általános világításnak is komoly szerepe van, de kis térben egy erősebb fényű falikar vagy állólámpa is betöltheti ezt a szerepet. Figyeljünk oda, hogy belépéskor a kapcsoló kézre essen!

Mini lakás berendezés. Hangulatos nappali megvilágítás
Foto: Unplash

Változatosság

A fényviszonyok változtatásával pillanatok alatt meg lehet változtatni egy szoba hangulatát. Több világítótesttel fokozhatjuk a lehetőségeket. Tehát meghatározunk egy területet, pl.: ahol a legtöbb időt töltjük együtt, és felhasználva az elkövetkezendő hosszú téli estéket, különbözőképpen helyezzük el a fényforrásokat és így ki tudjuk kísérletezni, hogy melyik számunkra a legkedvezőbb megoldás, amiben jól érezzük magunkat.

Beszélgetősarok hangulatlámpával
Foto. Unplash

Szabadon mozdítható világítótestek

A világítás fejlődésével már olyan szobai hangulatlámpánk lehet, ami vezeték nélküli, így szabadon helyezhető a helyiség egyik pontjából át a másikba. Ilyenek az akkumulátorral működő lámpák, amik könnyen mozdíthatóak. Figyeljük meg, ilyenkor hogy nem csak a megvilágított felületek, hanem azok árnyékai is változnak, sőt egyes felületek textúrája is megelevenedik.

Akkumulátoros lámpa. Drót nélküli.

A fényforrás színe

Egy mini lakás berendezése, esetében számolnunk kell azzal, hogy minden részlet hatása jobban érvényesül, mint egy tágasabb térben.
Sötétedés után megfigyelhetjük azt, hogy általában milyen fény szűrődik ki a lakások ablakán. Az a tapasztalatom, hogy sok helyen használnak nem megfelelő típusú energiatakarékos fényforrást, amely barátságtalan hangulatot kelt az emberben.

Forrás:

Arányok a távolságok és irányok között

Itt is, mint mindenütt az arányokra érdemes odafigyelni. Csak egy példa: nagyvonalú dolog egy alacsonyan, elhelyezett fényforrás, de csak akkor, ha bőséges távolságtartással tudunk leülni tőle. Előnytelen dolog lenne például alulról megvilágítani az arcunkat. Ügyelnünk, kell arra is, hogy olyan lámpabúránk legyen, ami megakadályozza, hogy vakítson a fényforrás!
Támpontnak néhány adat: Egy átlagos termetű ülő ember szemmagassága
46cm ülésmagasság mellett 120 cm
38-40 cm ülésmagasság esetén 100-107 cm

Nagyon fontos gondot fordítani arra, hogy barátságos légkörben éljünk, ennek a szempontnak lényeges összetevője a világítás, pláne az őszi, téli időszakban.

Please follow and like us: