A lakásvilágítás, amitől jobb lesz nekünk

Korán sötétedik, és még otthon is kell maradnunk! Érezzük magunkat jól így is,

mert a lakásvilágítás segítségünkre lesz !

4 óra körül már sötétedik, ez nyomasztó, ha munkából érünk haza, vagy ha otthon rekedtünk, akkor is!

Hangulatos nappali szoba részlet. Világos színű kanapé, előtte dohányzóasztal rajta mécsesek. Odakint brus táj
Téli hangulat a szobában.

Ilyenkor előtérbe kerül a lakás általános világítása. Szerencsére ez komolyabb áramfogyasztás nélkül is megoldható, viszont a fényforrás minőségére oda kell figyelni, hogy a szükséges célnak megfeleljen! Ez összetett dolog ebben az energiatakarékos világban. Több olyan fizikai összetevővel kell szembenézni, ami egy kis odafigylést érdemel. Erről egy részletes cikket találtam róla, amit itt elolvashatsz.

Lumen Watt táblázat
Ki tudjuk számolni, hogy mennyi Lumen az annyi Watt Forrás: http://Lumen Watt táblázat

Fontos szem előtt tartani, hogy a mesterséges fénynek nem csak ereje van, hanem színhőmérséklete is. Mindkettőnek befolyása van a hangulatunkra.

a színhőmérséklet fokozatait bemutató táblázat
a színhőmérséklet fokozatait bemutató táblázat

Korábban az ízzószálas égők esetében a fényt az ízzószál ízássa biztosította, így a színhőmérséklet egybeesett az izzószál hőmérsékletével. A hagyományos wolframszálas izzók színhőmérsékletét melegnek mondjuk. Forrás:

Ha többféle fényforrást használunk a lakásvilagítás alkalmávak, akkor annyival változatosabbak a lehetőségeink a kinti természetes fényviszonyokhoz képest, hogy módunkban áll, az általános megvilágítás mellett, pusztán fényekkel kihangsúlyozni, vagy más tartalmat kölcsönözni a környezetünk egy-egy kiragadott részletének. A természetben pedig spontán jönnek létre ilyen különös részletek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a nap fényéhez hasonlítható a villanykörte fénye!

Mennyezeti, általános világítás. Sok-sok lámpa van a képen de egyik sem hívogat,, nem szólít meg, nem akarja, hogy haza vigyem.

Sok sok mennyezeti lámpa egy üzletben. Nagyon hasonlóak és jellegtelenek
Áruházi választék mennyezeti lámpából, nagyon hasonlóak.

Szerencsés, ha sajátunknak tudjuk érezni a lámpatestünk formavilágát is, úgy, mint a többi berendezési tárgyunkét . Követni tudjuk vele a lakásberendezési stílusunkat.

A falikar is egy lehetőség, sajnos nagyon helyhez kötött, viszont nagyon hangulatos. Külön önálló légkört tud teremteni maga körül a lakásvilágítás szempontjából.

A továbbiakról a jövő keddi bejegyzésben fogok írni.

Please follow and like us: