You are currently viewing 7 féle otthoni iróasztal elhelyezés
Nyers fa berendezésű iroda barátágos növényekkel

7 féle otthoni iróasztal elhelyezés

1.A barátságos íróasztal

Egyre több embernek kell elgondolkodni, vagy már meg is valósítani egy otthoni munkahely a kialakítását. A home office egyre eltejedtebb dolog. Egy íróasztal az otthoni környzetben, ami nyugodt rendezett és inspiráló. Akkor tudunk leghatékonyabbak lenni, ha a személyes igényeinknek a legjobban megfelelő módon alakítjuk ki a munkahelyünket. Az alaptermészetünk és az elvégzendő munka ősszeegyeztetése hozza létre az ideális megoldást.

Van akinek a hangulatát  kell kicsit megtámogatni, van akinek a figyelmét kell segíteni összpontosítani. Mindenkinek más szempontot kell figyelembe venni. Az a fontos, hogy ismerjük magunkat és a hasznunkra tudjuk fordítani, azt amink van.

Sokmindennel tudjuk javítani a munkánk eredményességét. Ilyenek a megfelelően kiválasztott, és jól elhelyezett bútorok, a hő és fényviszonyok, és hanghatások pontos kiegyensúlyozása.

A kép láttán nem csak valami kellemes zenét tudunk aláfestésként elképzelni, hanem madárcsicsergést is, és aszél suhogást is.

2. A kézi munka területe

Ne felejtsük el, hogy nem csak számítógépes munkára kell gondolni. Azért is, mert a mai technika mellett már a számítógép egy kis méretű tárgy is lehet, ami szükség esetén ellátja azt a munkát, amit a nagy számítógép. Mivel itt nem használunk monitort, a fényforrás irányára figyelni kell, nehogy a kezünk árnyékot vessen a papírra.

Ezért bőven van lehetőségünk helyet biztosítani az asztalon a jegyzetfüzet és a ceruza számára.

3.A lakásom a munkahelyem

Gyakori adottság, hogy a lakás egyik része a munkahely, vagy kényszerből, vagy, mert így érzi jól magát a használója. Bármelyik  megoldás kiválasztásához nagyfokú önismeret szükséges, mint bármelyik lakberendezési kérdés megválaszolásához, hogy mindenki felismerje, hogy mi számára az ideális környezet a hatékony munkához.

Az otthonos hangulat megteremtéséhez elég néhány tárgy is, ha amúgy kevés hely áll rendelkezésünkre. Meg kell találni azt az ideális határt, ami jót tesz a közérzetünknek,de még nem csökkenti a koncentrálóképességünket. Az ingergazdag környezet segítheti a munkánkat, de van, akinek könnyen szétszóródik a figyelme tőle.

Meg lehet próbálni egy eseménytelenebb környezetet kialakítani, és inkább gondosan beállított világítással, vagy zenével megtölteni a teret. További példákat itt láthatsz.

4. A síma fal elött van az íróasztal

Választhatunk egy puritán hátteret, egy-két egyszerűen megfogalmazott tárggyal, ceruzatartóval stb-vel. Rendezett benyomást kelt, aminek egy olyan következménye is van, hogy ha a munkánk igényli, akkor különösebb rendezkedés nélkül fogadhatunk egy ilyen környezetbe ügyfeleket, vagy készíthetünk videofelvételt. Az otthoni munkavégzésekor nem szabad elfelejtenünk, hogy attól, hogy otthon vagyunk nem feltétlenül segíti a hatékonyságunkat, ha az öltözködésünk stílusa nem követi a munkavégzésünk stílusát.

Fokozandó ez előbbi példát, ez  már szinte egy minimalista környezet. Nagyon szép, biztos kellemes is ilyen környezetben dolgozni, de stabilan fönntartani ezt az állapotot biztos nem könnyű. Ilyen környezetben bármikor bárki betoppanhat akár váratlanul is. Biztonságot kölcsönözhet ez az érzés és önbizalmat a rend fegyelme.

A cselekedeteink, a környezetünk és a külső megjelenésünk közötti összhanggal nővelhetjük a magabiztosságunkat, és fokozhatjuk munkánk hatékonyágát.

5. A cetlis fal előtt van az íróasztal

A cetlis hátteret többféle igény hívja életre. Sokan szeretik, ha szeretteik képeit, vagy őrájuk emlékeztető tárgyat, rajzot láthatnak a munka közben maguk előtt. Arra is van példa, hogy valamilyen „kedvencet” festményt színész képét, nyaralási emléket szeret látni valaki munka közben.

Persze a figyelemfelkeltésre is alkalmas és vidám hangulata van a  színes post it nek. Kialakultak a mai világ díszítési lehetőségei, amiket jó használni, mert könnyíti a dolgunkat és barátságosabbá teszi a környezetünket.

6. Az ablak előtt van az iróasztal

Hova tegyük az íróasztalunkat? Az előbbi példa a fal felé fordításról szólt, most a térbe helyezett , illetve ablak elé állított íróasztal lehetőségeiről . Csodálatos dolog, ha az ember tekintetének nem áll útjában semmi. Igazi öröm tud lenni! Van, akit inspirál, másoknak leköti a figyelmét a kilátás, és így nem tud hatékonyan dolgozni. Itt megint az önismeretünkre kell támaszkodnunk: milyen a természetünk? És mi a célunk? Érdemes különböző beállításokkal próbálkozni.

Ha nappal dolgozunk, figyelembe kell vennünk a fényviszonyokat. Ellenfényben esetleg fárasztó lehet hosszasan nézni a monitort, és ezt még a tükröződés is megnehezít. Vékony függönnyel vagy valamilyen árnyékoló berendezéssel sokat lehet javítani a helyzeten. A fény iránya is fontos lehet, ha nappal dolgozunk. A szemből jövő fénysugár a világos írófelületen,könnyen vakíthat.

7 Két kiegészítő: a növények és a laptopsámli

Jó kiegészítő, ami egy kicsit megemeli a monitort úgy, hogy alatta ki lehet használni a helyet és nem árnyékolja be a munkafelületet.

A növények jelenléte itt is nagyon fontos dolog, mert tisztítja a levegőt, és oxigént termel. Bizonyos növények megszűrik a elektromos berendezések által beszennyezett levegőt .

Please follow and like us: