Home office, amit gondosan ki kell alakítanunk

A home office határozza meg az életünket, amiről már írtam egy korábbi videómban, de az inkább a munkaszékről szólt. Nyilvánvaló, hogy a jó kialakítást, a székünk az asztalunk, valamint, az azon elhelyezett berendezések együttese alkotja. Erről egy korábbi bejegyzésemben írtam.

Szellős világos otthoni munkahely
Világos munkahelí barátságos kialakítással

Advent első vasárnapja már mögöttünk van. Készülődünk az Ünnepre, de közben még sokunkat köt a munka az asztalunkhoz, a számítógépünkhöz.

A mostani bejegyzés pedig a szemünkről, és a monitorról fog szólni. A legfontosabb szempont az egészségünk megőrzése, és a békés otthoni munkavégzés.

Fényviszonyok

A monitor elhelyezésekor kerülnünk kell a tükröződést, ezért ne fordítsuk a napfény felé, hanem lehetőleg merőlegesen az ablak síkjára. Ez legyen a szempontunk a mesterséges megvilágításnál is. A hagyományos asztali lámpa mellett feltétlenül legyen általános világítás is a helyiségben. A háttér, és a monitor fényereje hasonló legyen. A kontrasztok fárasztják a szemünket.

A monitor helyzete

A monitor magassági helyzete akkor ideális, ha a szemmagasságunk a felső szélétől lefele mérve 2″-3″, ill. 5-7 cm távolságra van. Tehát, úgy helyezzük el a képernyőt, hogy természetesen tudjuk tartani a fejünket, egyenes tartással, jól megtámasztott háttal. (Forrás: http://www.healthycomputing.com/office/setup/monitor/ )

A testtartásunk

Ne feledjük, hogy az alkarunknak vízszintesen kell az asztalon nyugodni, és a combunknak is ugyanígy az ülésen. Ha komolyan vesszük a home office-t, akkor szánjuk rá az időt, a türelmet, és szükség esetén a költséget is, hogy minél kevésbé rongáljuk az egészségünket az ülőmunkával.

A szemünk pihentetése

Folyamatos számítógépes munka közben tartsuk be a 20-20-20 szabályt is: minden 20 percben 20 másodpercig fókuszáljunk távolra (legalább 20 lábra kb. 6méter).

Saját megfigyelésem az, hogy ha nagyon figyelünk a képernyőre, akkor elfelejtünk pislogni, amitől bepirosodik szemünk, és ez a jelenség nagyon kellemetlen érzéssel párosul.

A monitor helyigénye

Manapság egyre nagyobb képátlójú monitorokon dolgozunk. Sok helyen találkozhatunk már 24-28, de akár 35″-os monitorokkal is. Ezek esetében természetesen a megfelelő elhelyezkedési távolság nagyobb lesz, mint az 17-19-21″-os elődöknél. Míg a kisebb monitorok 50-70 cm távolságból kényelmesen használhatóak, addig a nagyobbakat már szükséges lehet akár 80-90 cm-re elhelyezni a szemünktől.

Egy kép a határtalan Óceánról
Egy kép a határtalan Óceánról

A pihentető távlat

Ha már a távolra nézésről esik szó, az Óceánon van távolság, és most láthatjuk is! Mindenkinek figyelmébe ajánlom a most épp zajló Vendée Globe Föld körüli szólóvitorlás-verseny napi közvetítését. Ez egy olyan verseny, amit négy évenként rendeznek meg. Non-stop, segítség, és kikötési lehetőség nélkül kerülik meg a Földet. Négy éve Fa Nándor személyében magyar résztvevője is volt a versenynek, aki saját tervezésű hajóval sikeresen vett részt ezen a versenyen.

A Fotok a Pinterestről származnak. Itt megtalálható az eredeti forrásuk

Tipp!

Ha tetszett a bejegyzés és az otthoni rendezkedésben elakadtál, akkor szívesen ajánlom a figyelmedbe az Ötletelés című ajánlatomat.

ötletelés csomag címlap
Please follow and like us: