You are currently viewing Adventi koszorú

Adventi koszorú

A karácsonyi készülődés közepette érdemes az egyik hangsúlyos elem eredete, az adventi koszorú rövid története nyomába eredni

Az Advent a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe: a karácsonyi ünnepkör kezdete. A Gergely-naptár szerint a december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal – más definíció szerint a Szent András napjához (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig, Krisztus születéséig tart.

Ünneplünk a környezetünkkel is, amikor világítással, kiegészítőkkel megkülönböztetjük az otthonunk megjelenését és ennek kapcsán a közérzetünket is a hétköznapoktól. Különböző irányzatok alakultak ki ebben is. Van aki egy-egy színt ragad ki, és azt tartja a rendező elemnek, van aki a saját készítésű szemléletet részesíti előnyben, és persze sokan az évek során gyarapodó emlékeket használja fel a díszítéskor.

A mai adventi koszorú rövid története,

amit Johann Heinrich Wichern (1808–1881) evangélikus lelkész nevéhez kötnek, aki az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban készítette az első koszorút. Minden évben a gyerekek nagyon várták a karácsonyt, ezért a ház egyik termébe hatalmas feldíszített csillárt készített el fából, amin minden napra egy-egy fehér gyertyát, a vasárnapokra pedig pirosat helyezett el. Naponta meggyújtott egyet, míg végül karácsony napján az összes gyertya égett. Ez a két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerék-csillár, a mai adventi koszorú őse 1838-ból.

3 szín vált különösen hangsúlyossá: a zöld a termést, a piros az életet, az arany vagy a sárga pedig a fényt szimbolizálta.

A katolikusok a protestáns hagyományoktól eltérően lila gyertyákat állítanak az adventi koszorúra – a harmadik kivételével: ami rózsaszín, az örömvasárnap színe. A lila a bűnbánat és a megtérés színe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnepet jelképezi.

Fontos tudnunk és éreznünk, hogy a díszítés, amihez már egy hatalmas üzletág tartozik, milyen érzéseket takar, tehát ne menjen a meghitt szeretetteli családi, baráti együttlét rovására semmilyen szempontból sem.

Gyerekkoromban úgy hallottam, hogy a felfüggesztett adventi koszorú alatt szabad volt bárkinek megcsókolni bárkit.

Milyen jó lenne, ha ajándéknak élnénk meg azt a többféle kényszert, amit a Covid kapcsán kénytelenek vagyunk elviselni! Ragyogó alkalom, hogy közösen készítsük el, vagy válasszuk ki az adventi koszorúnkat! Ebben minden korosztály részt vehet. A Karácsony a szeretetről szól, annak pedig alapja az egymásra figyelés, annak pedig az együtt eltöltött idő.

Összekészítettem egy Pinterest táblát néhány olyan példával is, amit gyerekekkel együtt is el tudunk készíteni.

A gyertyákkal kapcsolatban legyünk óvatosak, mert tűzveszélyt okozhatnak! Ne hagyjuk felügyelet nélkül egy pillanatra sem az égő gyertyákat!

Források:

https://ng.24.hu/

https://777blog.hu/

http://www.nemzetor.com/

Please follow and like us: