You are currently viewing Milyen textilt válasszunk ?
Világos összhatású berendezés Foto: Unplash

Milyen textilt válasszunk ?

A kis lakásban minden benne van, ami egy nagy lakásban is, de minden nagyobb jelentőséggel bír, hisz arányaiban több helyet foglal el. Ezért olyan érdekes és fontos minden.

Milyen textilt válasszunk egy kis lakásba?

Nézzük a lakástextileket, amik jelentős befolyást gyakorolnak a lakókörnyezetünk színvilágára és stílusára.

Ha szemben állítunk egy 30nm és egy 90nm és lakást, és megnézzük, hogy a felületeinek hány % borítja lakástextil rá kell jönnünk, hogy arányaiban a kislakásnál ez a szám sokkal nagyobb. A minimális bútorszükséglet átlagos igények mellett ugyanaz minden esetben, hisz a fekvőfelületek, az ülőfelületek ablakok, méretei nem alapterület függőek.

Puritán lakásbelső fehér falak képekkel
Világos összhatású berendezés Foto: Unplash

Amikor szembenézünk azzal, hogy ezentúl, legalábbis egy darabig, kislakásban fogunk élni, érdemes néhány alapvető szempontot tisztázni és egy alapkoncepciót lefektetni. Ehhez tudatosan meg kell figyelni az igényeinket. Meg kell tanulni önmagunkat 🙂 Milyen környezetben érezzük magunkat otthonosan és miért? Érdemes meghallgatni barátaink tapasztalatait, megfogalmazni az érzéseinket, hasonlóan, mint egy film, vagy egy zene esetében szoktuk. Sok témába vágó képet érdemes megnézni és elemezni, picit tudatossá tenni a benyomásokat. Persze, akinek módjában áll világot látni, az előnyben van, mert megelevenedve érhetik a benyomások, amik intenzívebbek, mint a fotók. Persze a múzeumok, a hazaiak és a külföldiek egyaránt, tágíthatják a témáról kialakult ismereteinket.

Sötét háttér előtt meleg barna árnyalatú kanapé
A sötét árnyalatú színhasznlat kuckós hatást kelt. Foto: Unplash

Ha összegyűjtöttük az információinkat, akkor kereshetünk hozzá megoldásokat, amik a valóságban árnyaltabbak, mint az alábbi felsorolás. Minden eset egyedi, ha a továbbgondolásban elakadnál, keress bizalommal!

Elegáns étkező nappali
Az elegáns berendezés hatással van a benne élők viselkedésére. Foto: Unplash

Milyen textilt válasszunk egy kis lakásba?

A lakástextil kiválasztásakor három alapvető kérdés megválaszolásával, vagy mérlegelésével juthatunk közel a számunkra ideális megoldáshoz.- Sötét vagy világos összhatást szeretnénk magunk körül látni (kuckós vagy nyílt légkör)

– Kontrasztos vagy harmonizáló színvilággal érzünk magunkat rokonságban (feszült vagy nyugalmas)

– Nagyvonalú felületekkel, vagy részletgazdag „beszédes” belső kialakítással szeretnénk élni (romantikus vagy inkább racionális kisugárzásra vágyunk)

Konyha étkező részlet. Pasztel színek harmónikus hangulat
Kis területen, kevés eszközzel kialakított barátságos megoldás. Foto: Unplash

Az is kérdés, hogy várhatóan mennyi ideig és hányan fogjuk birtokolni a területet? Tervezünk-e bővítést? Átmenetinek tekintjük-e a lakásunkat, mert csak albérlet, vagy csak első lépés az önállóság felé. A kiadásra szánt lakásunkat is tekinthetjük állandónak, vagy azt is, ha a munkánk kapcsán van szükségünk az otthonunktól távoli lakhatásra. Lehet végleges lakhatás is, bizonyos élethelyzetekben jól jöhet egy kis lakás komfortja, olcsósága, amik fontos szempontok, nem véletlenül divat manapság kis lakásról ábrándozni.

Türkizkék fotel színes párnával
Foro: Unplash

Kiélhetjük kísérletező kedvünket, ha rövid távban gondolkodunk és nem kell attól tartanunk, hogy esetleg megununk egy karakteresebb szín-összeállítású függönyt, vagy bútorkárpitot..

Ha kiadásban gondolkodunk, akkor a jövendőbeli bérlőnk ízlésvilágát, kulturáltsági szintjét érdemes megcélozni. Garanciát nehéz találni a sikerre, de egy igényesen kialakított lakótér valószínűleg kihat a benne élőkre.

Hálószoba fehér berendezéssel, hangsúlyos szőnyeggel
A domináns fehér berendezést a markáns mintájú szönyeg mozgalmassá teszi. Foto: Unplash
Beszélgetősarok natúr kanapéval szímes párnákkal.
A fegyelmezett színhasználatú szobarészletet változatossá teszi a színes párnák alkalmazása. Foto: Unplash

Előfordul, hogy a munkahelyünk távolsága teszi szükségessé, hogy egy kislakást fönntartsunk magunknak, itt a praktikusság mellett biztosítanunk kell egy apró gesztust, ami az otthonunkra emlékeztet.

Derűs szobarészlet.
Hangulatos szobarészlet határozott színekkel, amik egyébként kiegészítő színek, (világosbarna-türkiz) ezért nyugodt, harmonikus a végeredmény. Foto: Unplash

A kis lakás kényelme, olcsó fönntartása alkalmas lehet idős emberek biztonságos lakókörnyezetének kialakítására. Nem csak idős emberek számára vonzó lehetőségek ezek, hanem divattá vált az utóbbi időben a környezettudatos gondolkodás és a minimalista életvitel, ami kevés tárgyak között úgy tartja fönn magát, hogy minél több idő és pénz szabadulhasson föl a minőségi élet megvalósítására.

Ha egy aktuális helyzetben további részletek re van szükséged keress bizalommal!

Fokozva a kis tér adta szabadságnak látszólagos ellentmondását említést kell tennünk arról a megoldásról, amikor nem kis lakásról, hanem kis házról van szó, ami szállítható, de erről majd a legközelebbi bejegyzésben lesz szó.

Tipp!

Ha tetszett a bejegyzés és az otthoni rendezkedésben elakadtál, akkor szívesen ajánlom a figyelmedbe az Ötletelés című ajánlatomat.

ötletelés csomag címlap
Please follow and like us: