You are currently viewing 5 karácsonyi ötlet, ami nem az, amit megszoktunk

5 karácsonyi ötlet, ami nem az, amit megszoktunk

Olyan világban élünk, hogy szeretjük újrafogalmazni, a hagyományainkat követő díszítő elemeket. A Karácsonyi lakásdekorációk is teret engednek az új eszközöknek és technikáknak. Jó dolog ez, mert elindulhat a fantáziánk, akár együttesen is, az egész család apraja-nagyja bevonásával, egy közös cél, a méltóságteljes ünneplés irányába.

Alternatív karácsonyfa. Egy falra függesztett dísz, ami vízszintesen elhelyezett fehérre festett gallyakból áll, amikre díszek vannak függesztve. A fali kompozíció egy háromszögbe foglalható, mint egy stilizált karácsonyfa körvonala.

A KARÁCSONYFA

5 karácsonyi ötletet, amit a karácsonyfával kezdünk

A karácsonyfával kapcsolatban a környezettudatosságot is szokták emlegetni, ami szerintem most csak annyiban érdekes, hogy ez a gondolat újfajta megoldásokat inspirál, amiket önállóan, vagy kiegészítésként is lehet alkalmazni. Az új formai megoldásoknak gyakran van olyan eredménye, hogy felfrissítik, a már megszokott érzéseinket a témával kapcsolatban, és így másképpen, más összefüggéseket felfedezve örülhetünk újra, a Karácsonynak, az ünnepi alkalomból feldíszített lakásunknak, és így közvetve a lelkünknek, hangulatunknak.

A hagyományos formák is fontosak persze, és ahol kisgyerekek vannak, ott inkább, ezek a megoldások a megfelelőek. A karácsonyi csodavárással, a varázslatos, csillogó környezet van összhangban.

AZ ASZTALDÍSZÍTÉS

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, az asztalok díszítését sem. Az ünnepi asztalterítés is egy fontos része az Ünnepnek. Itt is vannak hagyományos, és formabontó megoldások. Egy dolog közös mindegyikben, hogy mindegyik ünnepélyes. A fenyőgally díszítés is dominálhat, vagy az arany szín is, egy a lényeg, hogy karácsonyi legyen, ami eltér a megszokottól. Az Adventi időszak segítséget nyújt nekünk ahhoz, hogy a környezetünket, és a lelkünket egyaránt fölkészítsük a Karácsony ünnepére. Korábbi bejegyzésemben is írtam kapcsolódó gondolatokat.

A HANGULATVILÁGÍTÁS

A jól megválasztott hangulatvilágítás, vagy dekoráció, mind ezt szolgálják, amit még a megfelelő zenével fokozni is tudunk. Gyakran használunk mécseseket, gyertyákat, amik nagyon hangulatosak, de vigyázzunk velük, mert tűzveszélyesek! Pici elemes LED lámpákkal helyettesíthetjük, ahol úgy gondoljuk, hogy óvatosnak kell lennünk!

A LUCA NAPI BÚZA

A Luca napi búzacsíráztatás egy népi eredetű szokás. A Luca napján elültetett búzaszemek fejlődése, Karácsonykor megmutatja, hogy milyen lesz a jövő évi búzatermés, mindemellett szép asztaldísz is.

A LEBEGŐ DÍSZEK

Néhány nem annyira szokásos díszítőelemet találtam. Az egyik régi, még a gyerekkoromból való, a másik egy kortárs iparművészeti alkotás, Erdeös Évától. Az a közös bennük, hogy mindkettő légies, lebeg, mintha ezzel tolmácsolnák az Égiek karácsonyi üzenetét. Erdeös Éva Angyalos mobil c. műve látszik a képen

Tipp!

Ha tetszett a bejegyzés és az otthoni rendezkedésben elakadtál, akkor szívesen ajánlom a figyelmedbe az Ötletelés című ajánlatomat.

ötletelés csomag címlap
Please follow and like us: