7 féle otthoni iróasztal elhelyezés

Egy barátságosotthoni munkahely. Kertre néző ablak előtt

1.A barátságos íróasztal

Egyre több embernek kell elgondolkodni, vagy már meg is valósítani egy otthoni munkahely a kialakítását. A home office egyre eltejedtebb dolog. Egy íróasztal az otthoni környzetben, ami nyugodt rendezett és inspiráló. Akkor tudunk leghatékonyabbak lenni, ha a személyes igényeinknek a legjobban megfelelő módon alakítjuk ki a munkahelyünket. Az alaptermészetünk és az elvégzendő munka ősszeegyeztetése hozza létre az ideális megoldást.

Van akinek a hangulatát  kell kicsit megtámogatni, van akinek a figyelmét kell segíteni összpontosítani. Mindenkinek más szempontot kell figyelembe venni. Az a fontos, hogy ismerjük magunkat és a hasznunkra tudjuk fordítani, azt amink van.

Sokmindennel tudjuk javítani a munkánk eredményességét. Ilyenek a megfelelően kiválasztott, és jól elhelyezett bútorok, a hő és fényviszonyok, és hanghatások pontos kiegyensúlyozása.

A kép láttán nem csak valami kellemes zenét tudunk aláfestésként elképzelni, hanem madárcsicsergést is, és aszél suhogást is.

2. A kézi munka területe

Ne felejtsük el, hogy nem csak számítógépes munkára kell gondolni. Azért is, mert a mai technika mellett már a számítógép egy kis méretű tárgy is lehet, ami szükség esetén ellátja azt a munkát, amit a nagy számítógép. Mivel itt nem használunk monitort, a fényforrás irányára figyelni kell, nehogy a kezünk árnyékot vessen a papírra.

Ezért bőven van lehetőségünk helyet biztosítani az asztalon a jegyzetfüzet és a ceruza számára.

3.A lakásom a munkahelyem

Gyakori adottság, hogy a lakás egyik része a munkahely, vagy kényszerből, vagy, mert így érzi jól magát a használója. Bármelyik  megoldás kiválasztásához nagyfokú önismeret szükséges, mint bármelyik lakberendezési kérdés megválaszolásához, hogy mindenki felismerje, hogy mi számára az ideális környezet a hatékony munkához.

Az otthonos hangulat megteremtéséhez elég néhány tárgy is, ha amúgy kevés hely áll rendelkezésünkre. Meg kell találni azt az ideális határt, ami jót tesz a közérzetünknek,de még nem csökkenti a koncentrálóképességünket. Az ingergazdag környezet segítheti a munkánkat, de van, akinek könnyen szétszóródik a figyelme tőle.

Meg lehet próbálni egy eseménytelenebb környezetet kialakítani, és inkább gondosan beállított világítással, vagy zenével megtölteni a teret. További példákat itt láthatsz.

4. A síma fal elött van az íróasztal

Választhatunk egy puritán hátteret, egy-két egyszerűen megfogalmazott tárggyal, ceruzatartóval stb-vel. Rendezett benyomást kelt, aminek egy olyan következménye is van, hogy ha a munkánk igényli, akkor különösebb rendezkedés nélkül fogadhatunk egy ilyen környezetbe ügyfeleket, vagy készíthetünk videofelvételt. Az otthoni munkavégzésekor nem szabad elfelejtenünk, hogy attól, hogy otthon vagyunk nem feltétlenül segíti a hatékonyságunkat, ha az öltözködésünk stílusa nem követi a munkavégzésünk stílusát.

Fokozandó ez előbbi példát, ez  már szinte egy minimalista környezet. Nagyon szép, biztos kellemes is ilyen környezetben dolgozni, de stabilan fönntartani ezt az állapotot biztos nem könnyű. Ilyen környezetben bármikor bárki betoppanhat akár váratlanul is. Biztonságot kölcsönözhet ez az érzés és önbizalmat a rend fegyelme.

A cselekedeteink, a környezetünk és a külső megjelenésünk közötti összhanggal nővelhetjük a magabiztosságunkat, és fokozhatjuk munkánk hatékonyágát.

5. A cetlis fal előtt van az íróasztal

A cetlis hátteret többféle igény hívja életre. Sokan szeretik, ha szeretteik képeit, vagy őrájuk emlékeztető tárgyat, rajzot láthatnak a munka közben maguk előtt. Arra is van példa, hogy valamilyen „kedvencet” festményt színész képét, nyaralási emléket szeret látni valaki munka közben.

Persze a figyelemfelkeltésre is alkalmas és vidám hangulata van a  színes post it nek. Kialakultak a mai világ díszítési lehetőségei, amiket jó használni, mert könnyíti a dolgunkat és barátságosabbá teszi a környezetünket.

6. Az ablak előtt van az iróasztal

Hova tegyük az íróasztalunkat? Az előbbi példa a fal felé fordításról szólt, most a térbe helyezett , illetve ablak elé állított íróasztal lehetőségeiről . Csodálatos dolog, ha az ember tekintetének nem áll útjában semmi. Igazi öröm tud lenni! Van, akit inspirál, másoknak leköti a figyelmét a kilátás, és így nem tud hatékonyan dolgozni. Itt megint az önismeretünkre kell támaszkodnunk: milyen a természetünk? És mi a célunk? Érdemes különböző beállításokkal próbálkozni.

Ha nappal dolgozunk, figyelembe kell vennünk a fényviszonyokat. Ellenfényben esetleg fárasztó lehet hosszasan nézni a monitort, és ezt még a tükröződés is megnehezít. Vékony függönnyel vagy valamilyen árnyékoló berendezéssel sokat lehet javítani a helyzeten. A fény iránya is fontos lehet, ha nappal dolgozunk. A szemből jövő fénysugár a világos írófelületen,könnyen vakíthat.

7 Két kiegészítő: a növények és a laptopsámli

Jó kiegészítő, ami egy kicsit megemeli a monitort úgy, hogy alatta ki lehet használni a helyet és nem árnyékolja be a munkafelületet.

A növények jelenléte itt is nagyon fontos dolog, mert tisztítja a levegőt, és oxigént termel. Bizonyos növények megszűrik a elektromos berendezések által beszennyezett levegőt .

4 szempont az iskolakezdés kapcsán, a sok ötösért!

Vége a nyárnak itt az iskolakezdés!

Minden ősszel, iskolakezdés idején fordul velünk egyet a világ, mert a nyári szabadságunkat fölváltja a fegyelmezettebb élet. Megboldul a világ, mindenki keresi a helyét.

Némelyek nyüzsögnek. mások pedig kénytelenek félre állni a nyüzsgők útjából. Ennek a világnak kell lecsendesedni otthon és egy jól szervezett renddé kell átalakulni.

Foto: Unplash

Ez az életérzés mindenkit érint, ha fiatalok vagyunk, ha szülők nagyszülők vagyunk, de ha egyszerűen utcán tömegközlekedéssel közlekedők, vagy boltban vásároló emberek vagyunk.

Sok örömöt is okozhat az iskolakezdésre való készülődés

Szerencsére ez a feladat örömet is tud okozni. Előtérbe kerül sok új könyv, füzet, és íróeszköz, az iskolakezdés kapcsán, viszont kicsit háttérbe szorulnak a nyári játékok, amik úgyis rendszerint nagyobb méretűek, lakáson belül úgysem használhatóak.

Az iskolakezdésre megnőttek a gyerekek, vajon a bútorok is?

Az íróasztal és egy hozzá tartozó szék a legfontosabb berendezési tárgy, persze megfelelő tárolási lehetőségekkel együtt. A növekvő gyermek fizikai adottságai szem előtt tartásával lecsökkenthetjük bizonyos betegségek előfordulásának a valószínűségét. Ilyen a gerincferdülés és látásproblémák. Érdemes körültekintően választani, és körülnézni, hogy más hogyan oldja meg a feladatot?

Van egy egészséges és játékos ülőbútor is, amit tanuláshoz, munkához lehet használni és szeretik a gyerekek is. A testmagasság függvényében kell megválasztani a méretét. Apró lábai vannak, amik kicsit stabilizálják a használatot, de a pici egyensúlyozó mozgás következtében erősíti a hátizmot, így segítve a helyes testtartást. Foto:Internet

A tanulóasztal világítása

Ne vakítson, se a fényforrás se a papírról visszaverődő fény. Tehát a lámpaernyőnek bőségesen takarnia kell a fényforrást az asztalnál ülő ember szemmagasságához képest. Ezt a követelményt állítható burájú lámpával tudjuk biztonsággal teljesíteni. A lámpa által kibocsájtott fénysugarak visszaverődnek az asztal felületéről ugyanabban a szögben, mint ahogy az asztallapsíkját elérték. Ezeknek a fénynyaláboknak nem szabad a szembe közvetlenül bejutni.

Az íróeszközt világítsa meg, ne a kezünket. A kéz árnyéka ne az írásra vetítődjön. Gyakran halljuk, hogy mindig balról jöjjön a fény, a balkezesek esetében pedig fordítva. Érdemes több lámpát égetni a helyiségben, hogy ne legyenek nagyon kontrasztosak a fényviszonyok.

Végül, de nem utolsó sorban a készülődés tervezgetés akkor az igazi, ha az a gyarmekkel együtt történik.!

200 év 80 négyzetméteren egy lakásfelújítás kapcsán

Először fölvázoltuk az adottságokat

A felújított nappalit látjuk egy  almazöld kanapé van szemben, balra egy biedermeier tabernákulum, háttérben növények és virágok. A képen elmosódva a lakásfelújítás megrendelője, a tulajdonos fiatal hölgy egy türkizkék ruhában. A szőnyeg tojáshéj színű.
Foto:Urbán Orsolya

Régi és új, fiatalság, és idős kor folyamatossága egy lakásfelújítás kapcsán.

Egy barátnőm idős édesanyjának halála után született meg a feladat. A megürült lakást a barátnőm lánya vette birtokba sok szép elárvult régi bútorral és tárggyal. 

…ahonnan indultunk…

Adott volt rengeteg gyönyörű régiség, egy fiatalságtól kicsattanó leány, és sok sok emlék. Komoly kihívás,a régiben meglátni a korszerűt és az újban az időt állót. Első lépésben fel kellett térképezni, hogy mi fér el, és hogy milyen új igény mellé kell megoldást találni a lakásfelújításkor.

A felújított nappalit látjuk a biedemeier tabernákulum van szemben.gy biedermeier tabernákulum A háttérben növények és virágok.  A szőnyeg tojáshéj színű. Szemben a falon a kanapé fölött három polc van vrágokkal, könyvekkel, dísztárgyakkal. A lakásfelújítás során a régi csillárt megtartottuk.
Foto: Urbán Orsolya
“200 év 80 négyzetméteren egy lakásfelújítás kapcsán” bővebben