Piperepolc és, amit rajta tartunk

A reggeli készülődéskor használjuk, és az esti elcsendesedéskor is. Amikor rendszerint kapkodva indulunk el otthonról a munkába, vagy az iskolába. Ha online gyakoroljuk most ezeket a kötelezettségeket, akkor is itt mindig más hangulatban vagyunk.

Az igazi kihívás, kezelni, azt az ellentmondást, hogy ugyanannak a helyiségnek kell kiszolgálnia a felhasználóit, reggel, amikor mindenki fel van bolydulva, hogy időre elkészüljön, és este is, amikor lenyugszik a világ.

Használunk itt csúnya tárgyakat is, (pl.: tisztítószerek) és szépeket is, pl.: parfümöket, krémeket. Na, ez utóbbiak tárolásáról fog szólni ez a bejegyzés.

A feladat

Sok, különböző méretű tégelynek, üvegcsének kell helyet biztosítani, figyelembe véve a tulajdonságaikat, méreteiket, sőt érdemes még gyönyörködni is bennük!

gyönyörű díszes parfümös üvegek egy márvány tálcán
Parfümök, mint a fürdőszoba díszei

Mint a korábbi bejegyzésekhez hasonlóan, hangsúlyozni szeretném itt is, hogy különböző stílusú megoldások vannak. A stílusokról már korábban írtam bejegyzéseket, amiket itt olvashatsz. A tárgyak, és azok egymásra hatása alkotnak egy légkört, amit vagy a sajátunknak érzünk, vagy idegennek, és szerencsés esetben egy olyan harmóniát alkotnak, amire azt szoktuk mondani, hogy szép.

A stílus

A fenti képek egy vidéki stílusú, természetes anyagokból, egyszerűen megformált, a környezetre barátságos légkört árasztó fürdőszoba részletet mutatnak be.

Kedves, romantikus példák, olyan emberek számára, akik szeretik az átfogalmazott, új tartalommal ellátott tárgyakat, amik eredetüket tekintve egész mások voltak. A szokatlan felhasználástól humorossá válnak.

Elegáns megoldás, klasszikus stílusban. Mértéktartó, nincs benne esetlegesség, biztonságot sugároz. Óhatatlanul életkort, jellemet képzelünk mindig a lakásbelsőkhöz, ami érdekes játék, de gyakran nem igazolja az élet. Többek között, ezért is jó egy szakemberhez fordulni, mert segíteni tud megtalálni a személyre szóló, egyedi belső kialakítást.

A szépség

Olyan szép tud lenni a pipere eszközök formája, hogy érdemes az esztétikai értékéküket felhasználni a fürdőszoba dekorálásaként. Fokozni lehet a hatást, ha süllyesztett falfülkében rejtett világítást alkalmazunk, és úgy helyezzük el az üvegcséinket.

Egy PVC ejtőcsőből kialakított hajszárító tartó.
Egy PVC ejtőcsőből kialakított hajszárító tartó.

A humor

Időnként egy kis tréfa is belefér a dologba, amitől jobb kedvünk lesz. Ezt általában a fiatalsághoz kötjük, de javaslom, hogy ezt a fajta frissességünket őrizzük meg, legfeljebb egy idő után a képen látható tárolásra használt PVC csövet aranyra festjük, és fekete hajszárítót vásárolunk bele, de azon is lehet mosolyogni. További inspiráló példákról itt találsz egy összeállítást.

Lakásvilágítás 2. a mozgatható fényforrásokról

…. most, hogy többet vagyunk otthon, és hamar sötétedik is, így egy újabb hobbynak hódolhatunk! Érdemes élni a lehetőséggel! Ez a lakásvilágítás!

Ez a hobby a lakásvilágítás. Amikor könnyen mozgatható fényforrást veszünk kézbe, különbözöképpen helyezzük el, láthatjuk, hogy milyen sokféle eredménye tud lenni, annak, ha változatosan világítunk egy térben.

Fokozza a lehetőségeket, hogy ezek a tárgyak, a világítótestek, sokszor nem csak fényforrások, hanem egyben egy gyönyörködtető tárgyak is, amelyek a fénytől életre kelnek.

Az akkumulátorral működő lámpák könnyen mozdíthatóak, és több új funkcióval látták el azokat. Kapható olyan asztali lámpa, amin telefont lehet tölteni, mutatja az időt és a hőmérsékletet. Nem szabad idegenkedni ezektől, a nem feltétlenül a hangulatot fokozó funkció kapcsolatoktól. Gondoljunk a mobiltelefonunkra, nem hittük volna, hogy személyes tárgyunkká válik, kiszolgálva a saját igényeinket !

Lehet, hogy ezek a többfunkciós lámpák is egy korábban nem létező igényt illetve érzékenységet fognak bennünk kialakítani a világítással kapcsolatban.

Az asztali lámpáknál is, mint mindenütt az arányokra érdemes odafigyelni. Csak egy példa: nagyvonalú dolog egy alacsonyan, elhelyezett fényforrás, de csak akkor, ha bőséges távolságtartással ülünk le tőle. Előnytelen dolog lenne alulról megvilágítani az arcunkat. Ügyelnünk kell arra is, hogy olyan lámpabúránk legyen, ami megakadályozza, hogy vakítson a fényforrás!

A rejtett fényforrásokkal is különleges hangulatokat valósíthatunk meg. Ha most nincs is mód vendégeskedni, akkor is ünnepélyessé tehetünk egy délutánt, vagy estét szép zenével, és egy gondosan kialakított hangulatvilágítással, fényeffektussal.

Mint már sokszor, így most is segítségül hívhatjuk a növényeket is egy szép kialakításhoz. (Növényekről más szempontból egy korábbi bejegyzésben már írtam, itt lehet megtalálni.) Egy páfrány, ha kiemelt megvilágítást kap, már önmagában esztétikai élményt nyújt, természetesen szem előtt tartva az igényeit. Ez a megoldás ott kézenfekvő, ahol egyébként is kevés a természetes fény, így a szükséges kiegészítés válik élménnyé.

Alkalmazhatunk a világításunkhoz zöld falat, aquapóniát, terráriumot, de ezeknek hideg a fényük, ezért gondoskodni kell valami olyan kiegészítésről, ami meleget sugároz. Ez lehet akár egy mécses vagy gyertya, vagy valami meleg színű dísztárgy.

Éljünk ezekkel a lehetőségekkel, mert kellemes szórakozás és barátságos időtöltés!

A képek forrása: Unplash és Pinterest

A lakásvilágítás, amitől jobb lesz nekünk

Korán sötétedik, és még otthon is kell maradnunk! Érezzük magunkat jól így is,

mert a lakásvilágítás segítségünkre lesz !

4 óra körül már sötétedik, ez nyomasztó, ha munkából érünk haza, vagy ha otthon rekedtünk, akkor is!

Hangulatos nappali szoba részlet. Világos színű kanapé, előtte dohányzóasztal rajta mécsesek. Odakint brus táj
Téli hangulat a szobában.

Ilyenkor előtérbe kerül a lakás általános világítása. Szerencsére ez komolyabb áramfogyasztás nélkül is megoldható, viszont a fényforrás minőségére oda kell figyelni, hogy a szükséges célnak megfeleljen! Ez összetett dolog ebben az energiatakarékos világban. Több olyan fizikai összetevővel kell szembenézni, ami egy kis odafigylést érdemel. Erről egy részletes cikket találtam róla, amit itt elolvashatsz.

Lumen Watt táblázat
Ki tudjuk számolni, hogy mennyi Lumen az annyi Watt Forrás: http://Lumen Watt táblázat

Fontos szem előtt tartani, hogy a mesterséges fénynek nem csak ereje van, hanem színhőmérséklete is. Mindkettőnek befolyása van a hangulatunkra.

a színhőmérséklet fokozatait bemutató táblázat
a színhőmérséklet fokozatait bemutató táblázat

Korábban az ízzószálas égők esetében a fényt az ízzószál ízássa biztosította, így a színhőmérséklet egybeesett az izzószál hőmérsékletével. A hagyományos wolframszálas izzók színhőmérsékletét melegnek mondjuk. Forrás:

Ha többféle fényforrást használunk a lakásvilagítás alkalmávak, akkor annyival változatosabbak a lehetőségeink a kinti természetes fényviszonyokhoz képest, hogy módunkban áll, az általános megvilágítás mellett, pusztán fényekkel kihangsúlyozni, vagy más tartalmat kölcsönözni a környezetünk egy-egy kiragadott részletének. A természetben pedig spontán jönnek létre ilyen különös részletek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a nap fényéhez hasonlítható a villanykörte fénye!

Mennyezeti, általános világítás. Sok-sok lámpa van a képen de egyik sem hívogat,, nem szólít meg, nem akarja, hogy haza vigyem.

Sok sok mennyezeti lámpa egy üzletben. Nagyon hasonlóak és jellegtelenek
Áruházi választék mennyezeti lámpából, nagyon hasonlóak.

Szerencsés, ha sajátunknak tudjuk érezni a lámpatestünk formavilágát is, úgy, mint a többi berendezési tárgyunkét . Követni tudjuk vele a lakásberendezési stílusunkat.

A falikar is egy lehetőség, sajnos nagyon helyhez kötött, viszont nagyon hangulatos. Külön önálló légkört tud teremteni maga körül a lakásvilágítás szempontjából.

A továbbiakról a jövő keddi bejegyzésben fogok írni.

A lábtörlő, a háziasszony barátja

Pocsolyában tocsogó kisgyerek
De jó pocsolyába lépni!

Kedves Olvasó! Mielőtt belép, higgye el, hogy mosolyogni fog! A mosoly tárgya: a lábtörlő

A fenti képek nem múzeumban készültek, nem történelmi korú eszközök, vagy nem régészeti feltárás eredményei, hanem mostani tárgyak. A ház előtt alkalmazott sárkaparó vasak!

Ezek a lakáskiegészítők válaszok, a “ne hordd be a sarat a lakásba” felszólításra. Egy megfelelő tárgy pillanatok alatt jó légkört teremt egy barátságtalan helyzetben.

Ha megfigyeljük, a nagy forgalmú épületekben pl. a bevásárlóközpontokban, hogy miképpen birkóznak meg azzal a nagy mennyiségű szennyel, akkor érdemes a tapasztalatokat otthon alkalmazni kicsiben. Zónákra bontják a folyamatot, és azok együttes hatásaként szabadulhatunk meg, még sáros időben is az utcai és a kerti szennyeződéstől.

1.zóna

Bejárat előtt, utcán, kertben

Szennyfogó szőnyeg nagyobb szennyezőséd fölfogására. Lyukacsos fölfogja a szennyeződést
Kültéri gumi lábtörlő szőnyeg lyukas felülettel

Nagy felületen is alkalmazhatő, könnyen összegyűjthető alóla a szenny.

Rácsos lábtörlő, ami fölfogja a nagyja szennyeződést és, ha megtelt  ki lehet söpörni a felfogott sarat.
Rácsos lábtörlő,

Lakóházakhoz kis felületen alkalmazható megoldás.

2.zóna

Szélfogóban, lépcsőházban

Aluminium vázas lábtörlő
Alumínium vázas szennyfogó lábtörlő

Védett helyen van, a finomabb szemcsés sarat fogja föl.

kókusz lábtörlő ki-be felirattal és nyíllal
Kókusz lábtörlő

Kókusz lábtörlő, lakások elé kerül, sokszor személyre szabott üzenettel.

3.zóna

épületen belül, előszobában

Belső textil szennyfogó szőnyeg
Belső textil szennyfogó szőnyeg

Itt már a maradék nedvességet kell felszívni.

lábtörlő az előszobában.Natúr színű, fehér a padlóburkolat és olajzöld a fal
Natúr színű kókusz lábtörlő

Lakáson belül leginkább sáros időben használunk lábtörlőt.

Kevés olyan tárgy van, amihez annyira rossz előjelű megjegyzés fűződik, mint a lábtörlőhöz, pedig milyen komoly feladatot lát el különösen ilyen vírusterhes időkben. Ha fertőtlenítést akarunk beiktatni, azt természetesen a legutolsó, a lakáson belüli helyen érdemes.

Többlépés segítségével tudja megtisztítani a talpunkat a lábtörlő

A lábtörlő anyaga mellett a hossza is hozzájárul a tisztítás hatékonyságához. Középületekben ez magától értetődő, hisz a lakásokban nehezebb biztosítani, hogy egynél több lépéshossza legyen a szennyfogó szőnyegnek.

A lábtörlőnek hangulati értéke is van, mert az már a lakásunk része, és így magán viseli az általunk kedvelt stílusjegyeket. A lakások stílusairól itt írtam bővebben.

Felhasznált forrás. Unplash , https://cleartex.hu/zonaszemlelet/

A függöny 7 élete a lakásunkban

Mi az, ami sötétít és világosít, színes kintről és bentről, melegít, vagy ha kell hűsít, de csendesíteni és titkolni is tud?

Sokszor olvashattunk egy függöny felszerelésének módjairól, ami nagyon fontos, de talán arról kevesebb szó esik, hogy mennyiféle szerepe van egy akkora textil felületnek, amit a függöny alkot.

sötétítő függöny félig elhúzva
kék zöld csíkos sötétítő Foto:Unplash

SÖTÉTÍT: A kinti-benti fényviszonyokat teszi konfortossá. Otthonos közérzetünk lesz tőle, nem látnak be hozzánk este, és ha akarjuk nem látjuk a külvilágot, ha épp esik az eső .

Hálószoba részlet besüt a nap,nem vakít mert a fényáteresztő függöny finoman megszűri a fényt
Fényáteresztő Foto: Unplash

ÁRNYÉKOL: Amikor erősen süt a nap, megszűri a vakító fénysugarakat.

Világos derűs nappali mintás függönyökkel, amik szépen gazdagítják az összképet
Nappali részlet markáns függönnyel Foto: Unplash

SZINESÍTI AZ ENTERIŐRT: Egy hangulatos nappaliban az egyetlen mintás felület a függöny, ami mértéktartóan dekorálja az összképet.

Egy homlokzat részlete egy ablakkal, üvegajtóval. Szép narancssárga függöny látszi az ütca felöl
Az elhúzott függöny az utca felöl Foto: Unplash

SZINESÍTI AZ UTCAKÉPET: Hangulatossá teszik az utcaképet azzal, hogy a belsőből megmutat egy részletet. A függöny az ilyen. Érdemes foglalkozni vele! Messziről, felismerhetjük az otthonunkat

Az ablakpárkányon belülről egy cica melegszik a függöny mögött
Az ablakpárkányon melegszik a cica. Foto: Unplash

HŐSZIGETEL: A sőtétítő függöny nem engedi kiszökni a meleg levegőt, és ezt a cicák is tudják.

Nappaloi szoba részlet. A vastag függönyök és az egyéb lakástextilek jó hangszigetelők.
A sötétítőfüggönynek jó hangszigetelő hatása van Foto: Unplash

JÓ HANGSZIGETELŐ: A lakástextileknek, így a függönyöknek is jó hangszigetelő hatásuk nan!

A függöny titokzatos is tud lenni, színhpadon otthon, bárhol, mert változtatható . A fenti tulajdonságokat azért soroltam föl, mert általában csak a színükkel, mintájukkal vagyunk elfoglalva, holott ez a berendezési tárgy ennél több mindent tud. Nem csak történelmi környezetben lehet hangsúlyozni a lakástextilek jelentőségét. Könnyen változtatható vele a berendezésünk hangulata, stílusa. A tompábban hallatszódó hangok nyugodtabb, bensőségesebb közérzetet eredményeznek. (stílusokról egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz)

A fenti példák kedvet akarnak csinálni a lakástextilek kiválasztásához!