You are currently viewing Luca napja
Foto:foter.com

Luca napja

Rövid története:

„ Ez a nap a Gergely-naptár 1582-es életbe lépése előtt használt Júlián-naptár szerint az év legrövidebb napja, a téli napforduló ünnepe volt. Luca aztán idővel a boszorkányok napja lett, hiszen a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak a legtöbbet varázslataikkal.

A keresztény kultúrkörben „Szent Lúcia”, avagy Luca a hagyomány szerint a 3. században, Szicíliában élt. A gazdag családból származó lány szüzességi fogadalmat tett Krisztusnak, és amikor szülei egy pogány férfihoz akarták férjhez adni, Ő inkább a vértanú halált választotta. A legenda szerint, amikor a pogány bíró elrendelte, hogy gyalázzák meg, a Szentlélek Luca segítségére sietett, s olyan nehézzé tette testét, hogy meg sem tudták mozdítani. Amikor máglyára vetették, a lángok kialudtak, végül karddal döfték át a torkát. Egy másik legenda szerint, amikor kérője a szeme szépségét dicsérte, kivájta azt, de csodás módon visszakapta a látását, és szemei még szebben csillogtak. Az 5. századtól tisztelt vértanú szűz a vakok, szemfájósok, torokfájástól szenvedők, az utcanők és menyasszonyok védőszentje lett, ünnepének pedig december 13-át tették meg.”

Forrás

Jóslások a Luca napja kapcsán

Nézzünk meg ehhez a naphoz kötődő sok népszokás közül néhányat!

IDŐJÓSLÁS:A karácsonyig elkövetkezendő minden napot a következő év egy hónapjának tekintették az időjárás szempontjából. Amilyen időjárás volt az adott napon, csapadékos vagy száraz, olyan lesz az időjárás a napnak megfelelő hónapban is.

LUCA-POGÁCSA:Süssünk pogácsát úgy, hogy pénzt rejtsünk el néhányukban, majd a kínáláskor az a szerencsés, akihez a „kibélelt” darab kerül!

PÁRVÁLASZTÁS: 12 fiúnevet írj fel egy-egy papír cetlire, majd hajtogasd össze és tedd egy tálba! Minden nap egyet dobj a tűzbe, a legutolsó cédulán szereplő név lesz a férjed neve!

MIKOR LESZ AZ ESKÜVŐD?Menj oda a disznóhoz, ahányat röfög, amikor belerúgsz (csak kicsit), annyi év múlva lesz az esküvőd!

Szokások a Luca napja kapcsán:

Ültessünk búzaszemeket egy kis tálba! A magok zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte. Ha karácsonyra kifejlődik, akkor jó termés lesz.

Ezen a napon az asszonyoknak nem volt szabad dolgozni. Egész napot ülve kellett tölteniük, ezzel a kotlós tyúkoknak segítettek, hogy jó termékenyek legyenek. Varrni sem volt szabad, nehogy bevarrják a tyúk fenekét.

Mivel ez volt a legsötétebb nap, ahol a boszorkányok szabadon garázdálkodtak, ezért rontás ellen fokhagymát dugtak a kulcslyukba vagy bekenték vele az ajtófélfát.

Forrás:

Luca széke 10 féle fából 12 db alkatrészből szög nélkül
Forrás: OFI

A férfiak ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét. Minden darabja különböző fából volt és minden nap csak egy darab készülhetett el. Egy szög sem lehetett benne és így 13 darabból 13 nap alatt kellett összeállítani. Szenteste az éjféli misén erre felállva ismerték fel a hívek között a boszorkányokat. Mise utána gyorsan szaladniuk kellett haza, mákot szórva maguk mögé, amit a boszorkánynak össze kellett gyűjteni, így a legényt nem tudta utolérni. Otthon a lucaszéket mindenképpen el kellett égetni.

A további karácsonyi készülődéshez figyelmedbe ajánlom egy korábbi bejegyzésemet!

Forrás

 

Minden olvasónak békés, szeretettel teli készülődést kívánok!

Please follow and like us: