Rend a lelke mindennek?
Téli ruhába öltöztetett gyerekfigurák porcelánból

Rend a lelke mindennek?

Kidobni, vagy megtartani a személyes, üzenettel bíró emléktárgyakat?

A bejegyzés nem titkolt célja, a tárolás egyik megoldhatatlan kérdésének a boncolgatása.

Milyen szempontok alapján tudunk dönteni?

Mérete? A rendelkezésre álló hely? Anyaga? Személyes vonatkozása? Esztétikai értéke?

Miért fontos ez? Nagyon sokféle tárgy szolgálja az életünket, közvetve, és közvetlenül is. Egy dolog közös bennük, ha bele tudjuk helyezni őket a saját rendszerünkbe, akkor harmónia van körülöttünk, ha nem, akkor frusztrált légkör vesz körül minket.

Ha vendégként érkezem valahova, kívülállóként mindkettő lehet barátságos is, és barátságtalan is.

A rend a mi saját egyéni rendszerünk. Elengedhetül fontos része az életünknek!

Ha felhasználóként vagyunk jelen, akkor tudomásul kell venni, hogy funkcionálisan valamilyen szintű rendszert ki kell alakítani magunk körül. Tehát pl.: a ruhaneműknek egy adott helyen kell lenni, hogy reggel, amikor felöltözünk, megtaláljuk.

Különbözőek vagyunk ebben, mint másban is, ami itt azt jelenti, hogy ezt a rendszert mekkora részletekre bontjuk le. Tárolhatjuk sok apró egységbe a dolgainkat, mindent szétválogatva, vagy csak nagyjából csoportosítva, átfogó egységekbe gyűjtve.

Csoprtosítsunk, úgy, ahogy az számunkra természetes!

Vannak dolgok, amik spontán nem oldódnak meg, ilyenkor kénytelenek vagyunk megállni, és a kívülálló szemével átgondolni a helyzetünket. Segítségünkre lehet a környezetünkben élő rokonok, barátok, ismerősök gyakorlata, akár pozitív, akár negatív példájukkal.

A tárgyaink nagyobb részét csoportosítani tudjuk, amiket bizonyos alkalommal átrendezünk, átválogatunk, pl.: a ruhákat évszakváltáskor, az egyéb használati tárgyainkat a húsvéti, és a karácsonyi nagytakarításkor.

Az igazi kihívást a köztes darabok jelentik, amelyeket az emlékek, a dísztárgyak alkotnak, vagy az olyan tárgyak, amikből természetüknél fogva sok van. Ezek mennyiségével kapcsolatban racionálisnak kell lennünk.

Itt a „nem szoktam kézbe venni, de még sincs szívem kidobni” mondatot halljuk sokszor elhangozni. Mindnyájan tudjuk, hogy sok ilyen van!

Tippek:

1.TIPP: Határozzunk meg, egy-egy témához, adott méretű helyeket, fiókot dobozt stb., hogy, amikor selejtezéskor dönteni kell két egyformán fontos darab közül, akkor a méret dönt: befér, vagy nem.

2. TIPP: Bizonyos tárgyak létrejöttének pillanatában már tetten érhető egy olyan érzés, hogy az eredményt emlékként meg fogjuk őrizni. A gyerek “munkák” ilyenek. Egyet-egyet “újra keretezhetünk” és egy használati tárgyat, pl.: papírnehezéket, vagy igazi faliképet készíthetünk belőle.

Kimeríthetetlen téma, amiről még többször fogok írni, most a karácsonyfadíszek adták az aktualitását. Rengeteg időtálló régi díszünk van, amiket természetes, hogy elteszünk, viszont egy csomó papírból hajtogatott dísztől elbúcsúzunk, mert nem fér be a neki szánt dobozba.

Ha nehéz a döntés, a szakember segítége sokat számít, a szükséges keretek kialakításában! Keress meg bizalommal közösen könnyebben megoldjuk!

Please follow and like us: