A dohányzóasztal a nappali tyúkanyója

A dohányzóasztal? Miért? Mert maga köré gyűjti a beszélgetni, találkozni vágyókat!

Egy bútor, aminek nagyobb a jelentősége, mint gondolnánk!

A nappali az otthonunk közösségi tere, ahol az elsődleges cél, hogy a családdal, a barátokkal, minőségi időt töltsünk együtt. Beszélgessünk, filmet nézzünk, zenét hallgassunk. A dohányzóasztal fontos része a bensőséges hangulatnak.

Az nyilvánvaló, hogy ehhez kényelmes ülőbútorra van szükségünk, de akkor a címben miért kap hangsúlyt ez a bútordarab?

Próbáljuk ki! Üljünk le beszélgetni valakivel, úgy, hogy van köztünk egy dohányzóasztal, és úgy, hogy oldalra húzzuk az asztalt!

Egy leülősarok, napsárga fotellel és egy dohányzóasztal mellett.
Nappali szoba elmélkedő sarka

Nagyon szép nappali részlet, barátságos is, de nem társalgáshoz hívogat, inkább egy dolgozó szoba részlete, ahol egyedül olvasni, vagy elmélkedni lehet. Természetesen erre is szükség van, csak más bútorokat használunk hozzá. Asztalt, itt is használunk, de másképp.

Barátságos nappali részlet beszélgetésre hivogató elrendezéssel, dohányzóasztal fotelekkel, szép színekben, sárga, szürke, fehér.
Nappali részlet dohányzóasztallal.

Szintén szép szobarészlet, de a középen elhelyezett dohányzóasztalnak köszönhetően a társasági élet színtere. Egy beszélgetéshez körül kell ülnünk egy asztalt, ami megteremti a szükséges légkört.

A kialakulását az 1700 as évek angliai bútorművességétől eredeztetik, amiről itt lehet bővebben olvasni. A modern lakóterek arányai számára jól használható az 50cm-es asztalmagasság, mert az alacsonyabb tereket szerencsésebben tagolja, ez az alacsony méretű asztal típus. Jobban rálátunk a felületére és tágasabbnak érezzük ezért a teret.

Dohányzóasztal a lakásdekorációban!

Mivel a dohányzóasztal vonzza a belépő, vagy a körülötte ülők tekintetét, ragyogó lehetőség, hogy valami szép hangulatos dolgot helyezzünk el rajta. Ez lehet valami, ami az évszakra , vagy épp egy aktuális ünnepre utal. Persze egy egyszerű hétköznapot is megünnepelhetünk valami szép dekorációval.

….na és akkor a centik….

Nehéz eldönteni, hogy mi a legfontosabb? Az arányok, a színek, a funkció, a stílus, vagy a méretek ? Egyszerre mindegyik! A végeredmény a stílus. A lakberendezés jellemző stílusairól itt olvashatsz részleteket.

  • Az arányok , felemelőek, vagy nyomasztóak
  • A színek hatása, szomorú vagy vidám, nyügodt, vagy feszült stb
  • A funkció, ha nincs tisztázva, körülményesen, botladozva tudom végezni a dolgom,
  • A lakás stílusa, belépéskor hív? vagy taszít?

Minden szempont egyformán fontos és még el is kell férni mindennek. Hogy ne üssük be a bokánkat az asztalba, hogy kényelmesen ülve megfelelő távolságból tudjunk beszélgetni, olyan környezetben, ahol jól esik tartózkodni.

Alaprajz, amin egy beszélgető társaság látszik, akik egy dohányzóasztal körül ülnek.ülőgarnitúra
Alaprajz, egy beszélgető társaságról.Forrás: Pinterest

Nem csak a bútorok, hanem a hozzá tartozó mozgások helyigényét is fontos szem előtt tartani!

Kedves, vidám kép Két kaspo, egyik egy leányra, a másik egy fiúra hasonlít. Mininövények vannak ültetve a kezükbe és a fejükre.

És végül egy kis humor, kedvesség.

Ha mosolygó embert látok holnap az utcán, arra is gonolhatok, hogy hátha sikerült egy kis humort csempészni a lakásába,

Ezzel a gondolattal búcsúzom!

A fotók az Unplash szabad felhasználású képek portálból származnak.

Please follow and like us: