Őszi lakásdekoráció

Avagy a szobanövény a lakás ékszere

Lassan el kell búcsúznunk a sok szabadtéri programtól, és meg kell szoknunk a bezártságot.

A szobanövények már a létezésükkel is harmóniát és életkedvet sugároznak, de ezen kívül más hasznos élettani hatásuk is van, többféle szempontból.

Kellemes időtöltésként egy kis helyet szoríthatunk odabent a nyáron kint tartott szobanövényeinknek. Figyelmedbe ajánlom ezeket a példákat.

Ha száraz a levegő

Nem is gondolunk általában arra, hogy konfortérzetünknek vannak nem látható összetevői. A nyári kánikula kapcsán itt írtam róla bővebben.

Egy világos, napos szobarészlet, nagy ablakokkal, rengeteg növénnyel. Egy étkező asztal van az ablak előtt három székkel , az asztal fölött lámpával. A falak fehérek a padlóburkolat natúr fa színű.

Ideális estben a páratartalom 45-60% között van. Fűtési szezonban gyakran okoz gondot, hogy száraz a levegő. Nagy levelű vízigényes növényekkel pótolni lehet a hiányzó nedvességtartalmat. Ez azért fontos, mert a száraz levegő kiszárítja a orrnyálkahártyánkat és így kevésbé vagyunk ellenállóak a fertőzésekkel szemben. Érdemes páramérőt elhelyezni minden helyiségben, hogy pontosan lehessen figyelemmel kísérni a páratartam mértékét. Foto:Unplash

Ha „rossz” a levegő, válasz rá a szép növényzet!

Fáradtságot érezhetünk, fejfájást kaphatunk, ha nem megfelelő a levgő összetétele. Mostanában, amikor jobban odafigyelünk, egymás, és saját egészségünkre örülhetünk egy ilyen derűs, szép eszköznek, ami a biztonságunkat szolgálja!

Ha hosszabb ideig tartózkodunk egy helyiségben különösen érzékenyen reagálunk a levegő minőségére. Milyen kedvező alkalom, hogy környezetünket egy igazán természetes dologgal tegyük szebbé, és otthonosabbá!

Egy otthoni dolgozó sarok. Fehér fal előtt fehér aztalon egy laptp. Az asztalon is és a padlón is, ami szintén fehér, fehér cserépben kisebb-nagyobb növények. A falon egy polc, amin egy fekete bukósisak.

Ha otthon dolgozunk, a megfelelő választással nem csak a lelkünket nyugtatjuk meg a növénnyel, hanem a levegőnket is tisztítjuk vele. Persze azért a szellőztetés ugyanolyan fontos dolog marad.Foto:Unplash

A Nasa kutatása szerint egy növény nagyságrendileg 20-30 légköbmétert képes megszűrni, tehát egy 25 négyzetméteres helység esetén minimum 3 szobanövény munkájára van szükségünk. Tehát nem csak szép, hanem hasznos is ez a fajta őszi lakásdekoráció.

Nappali szobarészlet, fehérre festezz téglafalak egy nagyon nagy ablakkal. A padló világos fa színű egy nagy kék-fehér mintás szőnyeg van leterítve. Ülőgarnitúra van a fal előtt kék-fehér szőttes díszpárnákkal van tele rakva. Mellette a földön egy nagy filodendron.Az előtérben egy dohányzóasztal áll rajta kisebb növények.
Foro:Unplash

Hol érzi jó magát a növényünk ?

Minden növény egy egyéniség, hasonlóan az emberekhez. Figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között érzi jól magát, és ezeket a szempontokat a beszerzéskor isszem előtt kell tartani.

A páratartalom, a fényviszonyok, a napsütés, a vízigény , a hőmérséklet mind az egyedi igényeiknek a része. Vanna növének, amelyek a huzatra is érzékenyek. Meghálálják az odafigyelést! Mi is hálásak vagyunk nekik a jelenlétükért!

Az elöbbiekbők következik, hogy az őszi lakásdekoráció egy kérdezz-felelek játék, ahol a feleleteket nekünk kell kitalálni. Fontos, hogy stabil elérhető helyre tegyük a növényt, amit nem mindig könnyű megvalósítani, úgy, hogy az ablakot is szabadon ki lehessen nyitni. Ha gyerek, van a háznál, akkor arra is kell gondolni, hogy a növények egy része mérgező. Ez a szempont természetesen a házikedvencek esetében is igaz.

Szobarészlet, az ablak előtt egy kanapé, rajta egy barna szálkásszőrű zsemleszínű kiskutya. Mellette egy dézsában egy nagy filodendron. Minden fehér, csak a kutya és a növények nem.
Foto:Unplash

Figyelembe kell venni azt , ha a hálószobába is szeretnénk növényeket elhelyezni, mert fotoszintetizálnak, így a széndioxidból oxigént termelnek. Éjszaka ez a folyamat fordítva megy végbe, így széndioxidot termelnek a növények fajtájuktól függően különböző mértékben.

Ahhoz, hogy jól érezzék magukat a növényeink a locsoláson kívül a a tisztításáról is gondoskdni kell. a lerakódó por meggátolja a lélegzésüket. Langyos vízzel zuhanyozzuk le időnként, vagy puha ronggyal törölgessük le! Természetesen csak azokat a növényeket, amelyek szeretik és elviselik a levelük felületén a vizet.

Az ünnepi lakásdíszítésről és a vágott virágokról egy másik bejegyzésben fogok írni.

Please follow and like us: