You are currently viewing 200 év 80 négyzetméteren egy lakásfelújítás kapcsán

200 év 80 négyzetméteren egy lakásfelújítás kapcsán

Először fölvázoltuk az adottságokat

A felújított nappalit látjuk egy  almazöld kanapé van szemben, balra egy biedermeier tabernákulum, háttérben növények és virágok. A képen elmosódva a lakásfelújítás megrendelője, a tulajdonos fiatal hölgy egy türkizkék ruhában. A szőnyeg tojáshéj színű.
Foto:Urbán Orsolya

Régi és új, fiatalság, és idős kor folyamatossága egy lakásfelújítás kapcsán.

Egy barátnőm idős édesanyjának halála után született meg a feladat. A megürült lakást a barátnőm lánya vette birtokba sok szép elárvult régi bútorral és tárggyal. 

…ahonnan indultunk…

Adott volt rengeteg gyönyörű régiség, egy fiatalságtól kicsattanó leány, és sok sok emlék. Komoly kihívás,a régiben meglátni a korszerűt és az újban az időt állót. Első lépésben fel kellett térképezni, hogy mi fér el, és hogy milyen új igény mellé kell megoldást találni a lakásfelújításkor.

A felújított nappalit látjuk a biedemeier tabernákulum van szemben.gy biedermeier tabernákulum A háttérben növények és virágok.  A szőnyeg tojáshéj színű. Szemben a falon a kanapé fölött három polc van vrágokkal, könyvekkel, dísztárgyakkal. A lakásfelújítás során a régi csillárt megtartottuk.
Foto: Urbán Orsolya

Összefésültük az adottságokat a lakásfelújítással kapcsolatos céljainkkal

Sok berendezési alaprajz készült a bútorok helyszükséglete, és a funkciók ergonómiai szempontjainak figyelembevételével . Tanulságos volt, mert lassan körvonalazódott  egy életforma,  amit ki kell szolgálni a szükséges tárgyakkal,a megfelelő esztétikai, és hangulati szempontoknak megfelelően. A pihenés, a társasági élet, az étkezés és a munka mikéntjét kellett megfogalmazni , színekben, és bútorokban. Egy- két darabtól meg kellett válni, hisz az új funkcióknak, is helyet kellett szorítani. A textilek, bútorok , színek kiválasztása közös munka volt, személyesen is, és online is kapcsolatban voltunk a döntéshelyzetekben. Jogosan merült föl az az aggály, hogy nehogy eltolódjon az összhatás az antik formavilág felé. A képek tanulsága szerint sikerült!

Lassan eljutottunk a lakásfelújítással a megvalósulásig

Szerencsére ideális partnere volt a feladatnak Judit, aki jó érzékkel meg tudta fogalmazni a saját lelkének igényeit. Az előbb fölvázolt körülmémyekből érthető módon nem a manapság gyakran emlegetett minimálba futottunk bele, hanem, egy szabadságot sugárzó, de mértéktartó bohém stílushoz sorolhatjuk ezt a munkát. Itt olvashatsz erről a stílusról bővebben, ha érdekel. További példákat is mutatok. nem titkolva azt a szándélot, hogy népszerűsítsem a lehetőségek gazdagságát.

A kanapéval szemközti fal sötét türkizkékre van festve, ami szépen kiemeli az előtte álló régi Lingel üvegezett ajtajú könyvszekrényt és a mellette álló neobarokk íróasztalkát székkel. Nem zavarja a látványt az asztalon elhelyezett laptop, hisz itt munka folyik.
Foto. Urbán Orsolya

Örültünk szép falszínnek…

A nappaliban az egyik fal kapott egy a képen bemutatott színt, ami elé két gyönyörű antik bútor, egy Lingel könyvszekrény és egy antik íróasztal került. A finom részletek, a hasonló tónusú furnérozott felület észrevétlenül áthidalta a készítésük időpontja közötti 100-120 évet. A markáns háttér gyönyörűen kihangsúlyozza szépségüket, úgy, hogy a tér derűje és könnyedsége megmaradt.

A lakás tájolásából adódóan ,nem kellett tartani attól, hogy a markáns szín besötétíti a szobát.

Hálószoba egy nem túl szerencsés építészeti adottságú tér kicsi alapterületű és két bejárata van. Persze gondolkodtunk ennek a leegyszerűsítésén, de távolabbi szempontokat is figyelembe véve, úgy döntöttünk, hogy ezt a döntést elhalasztjuk a mostani lakásfelújítás kapcsán. A színválasztáskor egy pillanatra halkan, illedelmesen beköszöntött a „napi divat”, jól tette, örömmel üdvözöltük! Szeretettel veszi körbe a képen látható smizettet (smizett: fehérnemű tárolásra szolgáló fiókos szekrény 2,3,5,vagy 7 fiókkal)

A hálószoba képe látszi, ami pasztel színekbe van tartva. Halványszürkék a falak és az ágytakaró, és rózsaszínű díszpárnák vannak elhelyezve az ágyon.
Foto:Urbán Orsolya
Egy antik smizett (fiókos szekrény) látszik szemben a sarokban, amin egy tükör van elhelyezve, így a halványszürke  falak és az ágytakaró, és rózsaszínű díszpárnák tükröződnek benne. Kedves, harmonikus látvány.

Foto:Urbán Orsolya

A képen a smizetten álló tükör látszik, amiben a lakásfelújítás megrendelője, a tulajdonos egy lanttal a kezében énekel.

Foto:Urbán Orsolya

A konyha étkező része látszik a képen. A világos almazöld falat, a piros zsinóron függesztett piros lámpa tagolja és teszi barátságossá.
Foto:Urbán Orsolya

A konyhába kiválasztott erőteljes falszín egy vidám üdvözlés hatását kelti, természetesen a szín kiválasztása itt is Judité volt, én csak a lehetőségeit fogalmaztam meg. Felhívtam a figyelmét arra, hogy egy kicsi térben egy markáns, arányaiban nagy falfelület finom tagolással barátságosabb lesz, ami fontos hisz a konyha étkező részéről van szó. Ezt a célt szolgálja a fal elé befüggesztett lámpa és a vele azonos színű zsinórja, a két szín egymást kiegészítő (Komplementer) színek.

Munkaközi fénykép. A lakásfelújítás közben készült. A régi szürke fém lámpabúrát fogják pirostra festeni. A földön újságpapírra van fektetve.
Foto: B.J.
Munkaközi fénykép. A lakásfelújítás közben készült. Az újságpapírra fektetett eredetileg szürke  a képen már a lakásfelújítás kapcsán piros színű.

Foto: B.J.

Színes villanyzsinórok látszanak a képen a széles színválaszték.

A lámpabúra egy régi darab Judit festette pirosra.A meglévő konyhabútor műszaki állapota tökéletes, pazarlás lenne lecserélni. Ízlésbeli probléma sincs vele, csak az a plusz hiányzik belőle, ami egy fiatal lány sajátja. Itt egy kis ráncfelvarrásban egyeztünk meg, ami a fogantyúk lecserélését és egy két új kiegészítést jelent.  

Hangulatos csendélet az almazöld kanapé előtti üveglapra heelyzett sárga vázában lévő mezei csokorral.
Foto:Urbán Orsolya
A kanapé fölötti polcin lévő könyvek, dísztárgyaklétszanak

Foto:Urbán Orsolya

Jó hangulatban zajlott a lakásfelújítás, ahol a megbízónak határozott elképzelése volt sokmindenről, de nyitva állt a szakmai szempontok mentén létre hozott pontosításokkal, és finomítotásokkal szemben.

Please follow and like us: