You are currently viewing 5 Gyakran használt belsőépítészeti, lakberendezési stílus közül a hatodik: A Kánikula stílus

5 Gyakran használt belsőépítészeti, lakberendezési stílus közül a hatodik: A Kánikula stílus

Ebben a bejegyzésben a „semmiről” lesz szó!

A levegőről, a légköri viszonyokról.
Milyen szerencse! Így a felszínre kerülhetnek nagyon lényeges dolgok, amikről különben a belsőépítészet vagy a lakberendezés kapcsán nem szoktunk beszélni. Mindazok, akik így gondolják, szerencsés helyzetben vannak, mert birtokolják a képi világot, míg, akinek gondjai vannak a látásukkal, vagy nem látnak, ők a légköri viszonyokon keresztül érzékelik a teret. Így ez a bejegyzés ízig-vérig akadálymentes lesz.
Gondoljunk csak bele! Ha belépünk egy lakásba mennyire fontos, hogy az első pillanatban milyen minőségű levegőt és illatot szippantunk be? Minden lakásnak van szaga, levegője, légköre.

Szobai pára és légnyomásmérő

A normál szobai szobahőmérséklet a hivatalos meghatározás szerint: a háló szobában 18°C, a nappali szobában 21°C, ülőmunka és gyerekfürdetéshez 24°C szükséges. A páratartalom pedig: 40-70%
Most, kánikula idején 30 °C körül a levegő hőmérséklete, a páratartalom változó.
Az előrejelzések szerint ez a jelenség, hogy nagy a forróság körülöttünk, állandóvá válik, úgyhogy érdemes belekalkulálni a terveinkbe. Amikor berendezkedünk nagyjából állandóságban gondolkodunk. Nyilván a virág a vázában, vagy egy terítő az asztalon változik, de pl. a szekrény és a fotelok helye ritkábban. Bár gyerekkoromban otthon, más volt az
elrendezése a lakásnak télen, mint nyáron.

Növények a teraszon. Fotó: Pinterest

Sok növényt tartottak a szüleim és szerencsés adottságaink lévén tavasszal a virágablakba és a teraszra kivitték a növényeket. A tavasz beköszöntével, sokkal tágasabb lett a lakás. Ennek a hangulatát nagyon szerettem, és kedves emlék a mai napig számomra. Nyilván mindenütt, ahol ez a szokás, teljesebben élik meg az ott lakók a tavaszi újjászületést. Nem árt ilyen módon tudatosan is ráhangolni magunkat az évszakok egyre szélsőségesebb megnyilvánulásaira.
Ne feledjük, a levegő hőmérsékletére különböző módon reagálnak tárgyaink, bútoraink! Ezt megtapasztalhatjuk, ha kirakunk a tűző napra, akár a szobában vagy a szabadlevegőn, egy matt fekete bádoglemezt és mellé egy fehér gyapjútakarót. Még hozzá sem kell érni, már közelítve is érezzük a különbséget. Nyilván túlzás lenne fehér gyapjúval beborítani mindent, amit csak a környezetünkben érünk, de támpontként használható a jelenség. Lefordítva a gyakorlatba, célszerű minél világosabb és minél természetesebb anyagokat előnybe részesíteni a lakástextilek kiválasztásakor kánikula idején.

Foto: Pinterest

A színeket is segítségül hívhatjuk.

„A színskála leghidegebb pólusa a kékeszöld (mangán-kék), a legmelegebb pedig a vöröses narancs (cinóbervörös). A kontraszt optikai érzete hőmérséklet-érzéssel is párosul. Kísérletek kimutatták, hogy két terem között, amelyek egyikét kékeszölddel, a másikat vörösesnaraccsal festették ki, az ott tartózkodók 3-4 foknyi hő-különbséget éreztek. Ez a tény a tudományos vizsgálatokra alapozva azt jelenti, hogy a kékeszöld szín csökkenti a vérkeringés impulzusát, a vöröses narancs viszont aktivizálja.

Leegyszerűsítve, arra a következtetésre juthatunk, hogy a tavaszi nagytakarítás után a lakástextiljeinket hasonlóan a ruhatárunkhoz érdemes fokozatosan az aktuális évszakhoz igazítani. Célszerű szem előtt tartani azt a szempontot, hogy színválasztásunkkor segíthetünk a szervezetünknek ellensúlyozni az időjárás szélsőségeit.A levegő nedvesség tartalma is lényeges számunkra. Ha magas a páratartalom nehezebben párologtatjuk az izzadságunkat a bőrfelületünkről, így még melegebbnek érezzük a környezetünket. Ezt a jelenséget a levegő mozgása tudja ellensúlyozni

Foto: Pinterest

Gondosan kitapasztalt szellőzési stratégiával sokat tudunk segíteni magunkon.

Ez azért nehéz feladat, mert akkor fog megmozdulni a levegő, (szélcsend esetén) ha a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a szobahőmérséklet. Ezért szoktunk nyaranta éjjel és hajnalban szellőztetni. A hőérzet és a levegőmozgás összefüggéséről vessünk egy pillantást az alábbi szélérzet kalkulátorra! Ezt közvetlenül nem tudjuk otthonunkban használni, de érdemes számszerűsítve látni a tapasztalható összefüggést.
Végezetül megálapíthatjuk, hogy egyszerű fizikai összefüggéseket szem előtt tartva sokat javíthatunk a közérzetünkön a tikkasztó melegben is.

Foto: Pnterest
Please follow and like us:

This Post Has 2 Comments

 1. Gyimóthy Zsuzsanna

  Kedves Juli!
  Nagyon tetszett az írásod. Sokat segít laikusnak, szakmabelinek egyaránt. Különösen jó a személyes hangvétel, ez különösen erősíti a hitelességet. Remélem, hogy még folytatod az írást. Szeretettel üdvözöllek:
  Gyimóthy Zsuzsa

  1. admin

   Kedves Zsuzsa!
   Nagyon köszönöm a hozzászólásodat!
   Igen, folytatom az írást igyekszem megfelelni az elvárásodnak!
   Köszönettel: Juli

Vélemény, hozzászólás?